Uklanjanje tzv. crne plombe

Često se i danas susrećemo s tzv. crnim plombama, tj. amalgamskim plombama koje su prije bile svakodnevne u popunjavanju zubnih šupljina. U današnje vrijeme se takve plombe više ne prakticiraju i bilo bi dobro ih ukloniti tj. zamijeniti bijelim plombama. Zubni amalgam koristi se za obnavljanje zuba više od 150 godina, no povremeno se pojavljuju pitanja – je li on siguran? To je razumljivo, s obzirom na to da prema Američkoj Upravi za hranu i lijekove oko 50 posto materijala zubnog amalgama čini živa.

Budući da su toksični učinci žive odavno prepoznati, možete se zapitati je li sigurna upotreba u ljudskim ustima, ali možete biti sigurni – Brojna istraživanja pokazala su da je zubni amalgam sigurna i učinkovita opcija za popunjavanje zuba. Zubni amalgam nije isto što i živa. Iako je to tako, bilo bi dobro da što prije svoje crne plombe zamijenite bijelima jer najčešće su one na vašim zubima već godinama i stomatolog ne može vidjeti događali se ispod te tzv. crne plombe kakav proces i raste li kakav karijes.

Stomatolozi su godinama koristili zubne amalgame jer je s njim je najlakše raditi, brzo otvrdne, pa se često koristi za područja ispod linije desni koje je teško održati suhima i za pacijente koji teško miruju sjedeći tijekom stomatoloških zahvata.

Iako je čvrstoća takve vrste plombe neupitna, zamjena novom, bijelom plombom će prvenstveno estetski izgledati lijepo, a s druge strane moći će se sanirati bilo kakav problem koji se možebitno nalazi ispod zubnog amalgana.
Naručite cijeli vašu obitelj već danas na besplatan pregled i zapamtite da za odlazak stomatologu nikada nije rano i da s djecom možete krenuti već pri nicanju prvog zubića.